Automobilka Audi si k narozeninám naložila 6 krásných nových kousků. Jaké to jsou?

audi-si-k-narozeninam-nalozila-6-krasnych-novych-kousku/" layout="button_count" size="large" data-payload="" button-position="content_start" style="--primary-color:#111111;--background-color:#ffffff;--hover-color:#888888;--count-color:#888888;--active-color:#de0000">

Audi Sport, tedy sportovní divize této automobilky letos slaví 25. narozeniny, a proto si nadělila hned šest ostrých modelů řady RS. Měly by být představeny ještě do konce letošního roku. Dočkáme se jak rychlých sedanů, kombíků, tak i pochopitelně SUV, neboť tato kategorie zažívá poslední dobou obrovský boom.

Audi RS4 Avant

Tímto modelem se Audi vrazí zpět ke kořenům, tedy přesně řečeno k modelu RS2. Tehdy totiž začala čtvrt století trvající tradice rychlých silničních modelů Audi. Model RS4 tak čeká dlouho čekávaný facelift, což bude ta nejviditelnější změna. V interiéru žádné zásadnější změny neočekávejte. Velká změna se ovšem odehraje pod kapotou, kde bude nově umístěna přeplňovaná V6 s objemem 2,9 litru. Tento motor disponuje výkonem skvělých 450 koní a 600 Nm, které posílá osmistupňová automatická převodovka na všechna kola. Maximální rychlost je 280 km/h, nutno podotknout, že je bohužel elektronicky omezena.

Audi RS Q3 a RS Q3 Sportback

Rychlá a ostrá SUV jsou čím dál tím větším hitem, takže tento model nemůže chybět ani u německého Audi. Ostatně už se bude jednat o druhou generaci RS Q3. Pohonná jednotka bude vycházet ze současné RS3, takže půjde o řadový pětiválec s turbodmychadlem produkující ohromujících 400 koní a 480 Nm. Přes sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku půjde výkon na všechna čtyři kola. Čas z klidu na stovku je zatím tipován okolo 4,5 sekundy, ovšem přesnější údaje budou známy po představení modelu. Maximální rychlost je omezena na 280 km/h.

Audi RS6 Avant

Audi RS6 patří dlouhá léta k těm nejrychlejším rodinným vozům, které si můžete pořídit. První dvě generace disponovaly desetiválcem původně od Lamborghini, navíc doplněné o dvě turbodmychadla. To zní jako recept na obrovské množství výkonu. Třetí generace sice přezbrojila na menší osmiválec, ale výkon se zvedl na masivních 600 koní a 750 Nm. Maximální rychlost se pohybovala na hranici 300 km/h, takže jste mohli soupeřit s lecjakým supersportem. Nová generace bude ještě o kus šílenější a tedy i rychlejší. Stejný motor posílí na 630 koní, z důvodu poražení hlavních konkurentů od Mercedesu a BMW, díky čemuž vystřelíte na stovku během 3,5 vteřiny.

Audi RS7 Sportback

Pokud byste toužili po rychlém sedanu, s technikou podobnou předchozímu modelu, pak je pro vás jako stvořené nové RS7 Sportback. Motor bude totiž totožný, tedy čtyřlitrový osmiválec do V s výkonem přesahujícím 600 koní v kombinaci s osmistupňovým automatem a pohonem všech kol. Tento vůz však bude o něco elegantnější, protože disponuje designem čtyřdveřového kupé se čtyřmi místy k sezení. Ideální automobil pro manažery nebo odvážné tatínky od rodiny.

Audi RS Q8

Nyní se dostáváme k tomu nejagresivnějšímu, co Audi letos představí. Již vloni byla sice představena ostřejší verze S Q8, ovšem ta má pod kapotou turbo diesel. Daleko ostřejší verze RS Q8 však disponuje plnotučným osmiválcem, který nedávno burácel při testování na severní smyčce Nürburgringu. Tato zajímavá kombinace bude znamenat výkon přesahující 600 koní, dokonce se spekuluje o tom, že by se Audi RS Q8 mělo stát nejsilnějším modelem značky vůbec. Stejný motor totiž pracuje v již představeném Lamborghini Urus, kterému dává výkon 650 koní. Vskutku hezký způsob, jak oslavit čtvrt století sportovní divize, že?

Máme skutečně na co těšit, protože výše zmíněné modely nabízí obrovské množství výkonu, skvělé materiální zpracování a hlavně dokonalé jízdní vlastnosti. Audi skutečně umí oslavovat.

audi-si-k-narozeninam-nalozila-6-krasnych-novych-kousku/" layout="button_count" size="large" data-payload="" button-position="content_end" style="--primary-color:#111111;--background-color:#ffffff;--hover-color:#888888;--count-color:#888888;--active-color:#de0000">
Autor: Karel Mareš

#kvíz 1 / 1 | Audi motor

Které z těchto aut má stejný motor jako Lamborghini Urus?

zavřít reklamu