Pozor na kuny aneb jak vyzrát na nezvaného návštěvníka pod kapotou

Kuny jsou jednou z nočních můr většiny řidičů. Jakkoli jsou tato zvířata malá a svým způsobem roztomilá, škody, které způsobí, mohou být vážné. Kromě izolačních materiálů může kuna poškodit kabely zapalování, hadice chladicí a brzdové kapaliny či různé manžety. Motorový prostor automobilu je pro kuny ideálním místem k úkrytu. Existuje možnost, jak naše auto před kunami ochránit?

Kuny a automobily

Zatímco mnoho zvířat láká teplo a úkryt, který auta nabízejí, kuny se od ostatních volně žijících zvířat odlišuje svým agresivním a destruktivním chováním. Nejraději mají automobily, které jsou dlouhodobě zaparkovány na stejném místě, například obytné vozy na zahradě, neboť jim to usnadňuje „hnízdění“. To ale neznamená, že si kuna nemůže váš vůz vyhlédnout i ve městě, kde každý den měníte místo parkování.

Elektrické odpuzovače

Jedním z nejběžnějších způsobů, jak ochránit svůj vůz před poškozením kunou, je použití elektrické ochrany. V motorovém prostoru je možné připevnit elektrické odpuzovače. Pokud se jich zvíře dotkne, dostane elektrickou ránu. Ta kuně neublíží, ale je dostatečně silná na to, aby ji od vašeho auta odradila.

Tento systém není pro člověka nikterak nebezpečný, po otevření kapoty se automaticky vypne. Existují také speciální elektrické podložky pod auto, další možností jsou též ochranné trubice na kabely a hadice.

Motor auta.
zdroj: freepik.com

Ochrana pomocí pachů

Pokud se vám metoda s elektrickou ochranou zdá příliš brutální, máte i jiné možnosti. Pomoci mohou speciální pachové spreje nebo tyčinky, které jsou k dostání v každém obchodě s automobilovým příslušenstvím.

Osvědčeným domácím prostředkem jsou také psí nebo kočičí chlupy. Ty však pomáhají pouze krátkodobě, dokud nezačne pršet nebo dokud jejich pach nezmizí. Na auto můžete položit též starou deku, na které váš mazlíček spal.

Někteří lidé rovněž doporučují posypat okolí vozidla vločkami chilli papriček, abyste kuny odradili, zatímco jiní doporučují zavěsit síťovaný sáček plný naftalínu pod kapotu auta. V neposlední řadě může pomoci i umístění pletiva pod auto, kuny po něm nerady chodí.

Ochrana pomocí světla či zvuků

Protože kuny jsou velmi plachá zvířata, účinné může být též parkování auta pod pouličním osvětlením. Pokud máte pevné parkovací místo, je možné použít halogenový reflektor s detektorem pohybu.

Jinou možností je poplašné zařízení proti kunám, které vydává ultrazvukový zvuk. Ten je sice pro člověka neslyšitelný, ale pro hlodavce je nepříjemný. Pokud se však frekvence zvuku pravidelně nemění, zvířata si na ni mohou časem zvyknout.

Zdroj: thenewswheel.com, tuningblog.eu

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu