Znáte nejlepší závodní hry uplynulé dekády?

Nemusíte být zrovna počítačovými experty, abyste věděli, že se herní průmysl posouvá každým rokem mílovými kroky dopředu. Jak okruhové, tak rally závodění je totiž čím dál populárnější, a to zejména díky rostoucí realističnosti. V kombinaci dobré hry a prvotřídního volantu se sedačkou budete totiž zažívat stejné pocity, jako byste seděli v nadupaném závodním speciálu před startovní čárou. Vy si přitom v pohodlí hovíte ve vašem obývacím pokoji.

Dirt Rally 2.0 (2019)

Simulátor rally závodění možná zapadne do pozadí v tvrdé konkurenci všech titulů Forza nebo Grand Tourismo, ovšem jako praví fanoušci byste na něj rozhodně neměli zapomenout. Dirt Rally 2.0 vám však umožní vyzkoušet řidičské schopnosti na nezpevněných silnicích, kde budete moci předvést, jak zvládnete ovládat moderní speciály skupiny R5. Pro milovníky historie hra nabízí i nadupané vozy skupiny B, což jsou opravdová monstra. Pokud jste tedy nadšencem do rally, pak by tato hra určitě neměla chybět ve vašem inventáři. Na chvíli se totiž stanete Waltrem Röhlem nebo Janem Kopeckým, což je jistě sen každého malého kluka.

Assetto Corsa (2014)

I když od vydání tohoto hardcore závodního simulátoru uplynulo již 5 let, jeho vývojáři a komunita se neustále snaží o jeho kontinuální vývoj. Práce se jim daří více než dobře, neboť se tato hra postupem času stala velice oblíbenou. Velkou devízou je realističnost tratí, vozů, ale i fyziky. Vy si tak z pohodlí domova vyzkoušíte světoznámé tratě prakticky s libovolným závodním speciálem. Zažijete obdobné pocity jako profesionální piloti, přičemž budete muset kalkulovat se spotřebou paliva nebo opotřebením pneumatik. Před nedávnem se navíc objevila Ultimate Version, v níž je k dispozici přes 170 reálných automobilů a třeba trať Nordschleife, která byla modelována podle reálného obrazu pořízeného speciálním laserem.

Forza Horizon 4 (2018)

Nesmíme zapomenout na Forza Horizon 4, která se na herním trhu objevila vloni. Sice se jedná o již čtvrtý díl v úspěšném pokračování závodní série Horizon, ovšem to mu neubírá na jeho kvalitě a prestiži. Poprvé se zde totiž objevila proměnlivá roční období a naprosto ohromující části britských okrsek. Právě na nich je závodění ten pravý požitek, neboť se jedná o velice úzké cesty, s jejichž zvládnutím budete mít ve výkonných vozech obrovský problém. Horizon 4 sice není tak realistický jako Asseto Corsa, ovšem užijete si v něm daleko více zábavy. V žádné jiné hře totiž nemůžete prohánět Bugatti Chiron mezi památkami velkých měst. Navíc máte k dispozici přes 450 licencovaných automobilů, s nimiž můžete závodit v několika různých prostředích, jako například v poušti, lesech nebo na dálnicích.

Jestliže si myslíte na nějakou závodní hru, pak využijte novoročních slev v některém z velkých obchodů a udělejte si radost. Adrenalin a pocit uspokojení, který při hraní zažijete, za to jistě stojí. Stačí se rozhodnout, zda se chcete ponořit spíše do světa rally nebo do okruhového závodění.

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu