Lewis Hamilton dokázal jet i s roztrženou pneumatikou 230 km/h

Lewis Hamilton v poslední britské GP vyhrál další titul. Na tom by nebylo nic tak neobvyklého, pokud by se mu to nepodařilo jen se třemi pneumatikami. Přední levá pneumatika se totiž v posledním kole rozhodla zemřít, ale britský šampion se rozhodně nevzdal.

230 na třech kolech

Moc dobře totiž vědě, že mu na záda dotíral Max Verstappen a proto se rozhodl, že nebude sundávat nohu z plynu a svůj monopost do cíle dotlačí, ať se děje co se děje. Proto dělal jako by nic a formuli hnal dál blíž a blíž k cílové čáře. A nyní vyšlo najevo, že tak činil i v rychlostech 230 km/h.

Mercedes-AMG zveřejnilo tuto zprávu na svém Twitteru, poté, co vyhodnotilo data ze závodu, zjistila, že Hamilton skutečně hnal svou mulu jen o třech nohách touto vysokou rychlostí, ve které se bojí jezdit i někteří v technicky zcela způsobilých vozech.

Bouchající kaučuk

Zajímavé na tom je, že do věčných lovišť v tomto závodu neodešly jen pneumatiky Hamiltonovi, ale také Bottasovi a Sainzovi. Všechny pneumatiky byly značky Pirelli, které vše vysvětlilo shodou okolností, kterým nešlo předejít. Nejvíce se na pneumatikách podepsala délka závodu, během které se jezdci nemohli dostat do boxů. Na pneumatikách absolvovali 40 kol, což byly asi tři čtvrtiny závodu, na jednom z nejnáročnějších okruhů v kalendáři velkých cen.

Navíc bylo během tohoto závodu formulemi na pneumatikách generována největší zátěž v historii, takže pneumatiky skutečně dostávaly zabrat. Obdobně na tom byly i nervy Lewise Hamiltona, který měl až do posledního kola celý závod perfektně pod kontrolou. V momentě, kdy jeho pneumatika praskla pro něj však prý začal ten nejnáročnější závod v životě. Naštěstí pro něj netrval zas tak dlouho. Jak ale sám přiznává, na tenhle závod bude nadosmrti vzpomínat.

Autor: Jan Černý
zavřít reklamu