Norsko hlásí rekordní počet prodaných elektromobilů, který překonal i konvenční vozy

Podíl prodaných elektromobilů v Norsku překonal v minulém roce podíl prodaných vozů poháněných konvenčními motorovými jednotkami a také hybridními jednotkami. Nejvíce se dařilo Audi, která sesadila z trůnu doposud vládnoucí Model 3 od Tesly.

Elektrický zázrak

Podíl v Norsku prodaných čistých elektromobilů za minulý rok dosáhlo podílu 54,3 %. Jedná se o celosvětový rekord, který poskočil v meziročním průměru o více než 10 % z předchozích 42,4 %. Ještě před deseti lety se navíc jednalo o pouhé jedno procento v prodejích.

Norsko má ambiciózní plán dosáhnout do roku 2025 ukončení prodeje všech benzínových a naftových automobilů. Toho chce dosáhnout například daňovou politikou, která zvýhodňuje majitele elektromobilů a naopak znevýhodňuje vlastníky vozidel se spalovacími motory.

Tato politika se výrazně podílí na změně tamního trhu s automobily, který se stal jakousi pokusnou laboratoří pro všechny výrobce elektromobilů. Proto se na vrchní příčky žebříčků v prodejích dostávají zcela jiné modely, než je tomu ve zbytku Evropy.

foto: Audi

Prolomení 50 % podílu v prodejích čistých elektromobilů se podařilo v Norsku již dříve. Jednalo se však o trend jednotlivých měsíců. Ovšem až nyní se podařilo udržet tuto magickou metu v rámci celoročního průměru, čemž měl lví podíl poslední měsíc roku, kdy se prodejům elektromobilů výrazně dařilo. Zde se dokonce podíl prodejů čistých elektromobilů dostal až na 66,7 % vůči konvenčním a hybridním modelům.

E-tron novým vládcem severu

Nejvíce se v minulém roce dařilo Audi, která bodovala se svým modelem e-tron. Tím odsunula na druhou příčku nejprodávanější model roku 2019 Model 3 od Tesly, který v minulém roce obsadila druhou příčku.

Nárůst prodejů je očekáván i v letošním roce, kdy podle analytiků prodeje překonají 65% podíl. Pokud se podaří tohoto čísla dosáhnout, pak by mělo být dosažení onoho bezemisního roku 2025 bez problému.

Autor: Jan Černý
zavřít reklamu