Maskovaná policejní auta. Co kontrolují a jak je případně poznat?

Letní měsíce jsou dobou, kdy na silnice vyráží ještě více lidí než obvykle. Důvodem jsou především dovolené a nejrůznější výlety. Kromě cestujících ale na silnice vyráží i větší množství policistů. Kromě klasických policejních aut, která díky specifickému označení bezpečně poznáme již z dálky, se ale můžete mnohem častěji setkat i s jinými vozy Policie ČR. Zejména na dálnicích a frekventovaných silnicích v okolí Prahy můžete totiž potkat i speciální maskovaná auta. Ta jsou bez výrazných prvků na karoserii a od běžných vozů se dají rozeznat jen obtížně.

Měření rychlosti i kontrola dálničních známek

Zatímco v minulosti se tradovalo, že tato vozidla jsou výhradně vozy Škoda, především Octavia a Superb, dnes už tomu zdaleka tak není. Tato auta vypadají na první pohled jako obyčejná, neboť jejich cílem je co nejlépe splynout s běžným provozem. Obyčejná ale to rozhodně nejsou. Ukrývají se v nich radary na měření rychlosti, kamery, vysílačka či majáky. Policie pro tyto účely využívá například i automobily zabavené z trestné činnosti, které mají nenápadné barvy, nejčastěji černou, stříbrnou či modrou, a ty si následně upravuje. V letošním roce budou tyto vozy kromě kontroly rychlosti a dodržování dalších dopravních předpisů nově kontrolovat i elektronické dálniční známky. Kromě toho dokáží prověřit i to, zda vůz není hlášen jako kradený.

Lze maskované vozy rozpoznat?

Pokud patříte mezi ty, kteří si při jízdě všímají detailů na za vámi či před vámi jedoucími vozy, můžete podle určitých vodítek tato maskovaná policejní auta rozpoznat. Jednou z jejich charakteristik jsou často ztmavená skla, nejen čelní, ale i boční a zadní. V případě, že se k vám tento automobil přiblíží blíže, můžete se všimnout též kamery ukryté v chladicí masce či modrých světel, která se nacházejí pod horním okrajem čelního skla i v horní části okna pátých dveří. Dalším poznávacím znakem mohou být dvě přidané svítilny pod registrační značkou či většinou delší anténa těchto vozů.

Jak reagovat na výzvu k zastavení?

To, že vás maskovaný vůz chce zastavit, poznáte nejčastěji tím, že rozsvítí své skryté majáky, případně začne též houkat. Následně se chovejte stejně, jako kdyby se vás rozhodl zastavit jakýkoli jiný policejní vůz. Mimochodem na displeji těchto vozů se kromě klasického nápisu Stop Policie, mohou objevit i jiná upozornění, například to, že jedete se zhasnutými světly.

Zdroj: autohit.cz, portalridice.cz

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu