Prázdniny se blíží aneb jak přežít dlouhé cesty s dětmi

Léto je tady a s ním i doba dovolených a výletů. Mnoho rodin se na ně každoročně vydává autem. Zatímco děti už se často nemohou dočkat, pro rodiče je představa dlouhé cesty autem stejně stresující jako noční můra. Kromě všech komplikací, které mohou na cestě nastat, totiž musí své děti, v závislosti na jejich věku, během cesty též zabavit a nezapomenout jim vzít vše potřebné.

Dobrý plán a příprava je nutností

Než se vydáte na cestu, věnujte trochu času plánování, abyste věděli, co vás na silnicích čeká. Naplánujte si trasu dopředu, abyste se vyhnuli stresu spojenému s hledáním správné cesty až během jízdy. Nezapomeňte také na to, že nejrychlejší trasa nemusí být při cestování s dětmi ta nejlepší.

Dálnice, nebo vyhlídková trasa?

Jízda po dálnici je často rychlejší a pro řidiče pohodlnější. Nicméně potřebám dětí nemusí vždy zcela vyhovovat. „Vyhlídková trasa“ bude pravděpodobně trvat déle, ale budete moci častěji zastavovat na tolik důležité přestávky na toaletu, ať už v místní hospodě nebo někde v přírodě. Na dálnici by děti musely vydržet i několik desítek kilometrů, než budete moct zastavit na odpočívadle či čerpací stanici.

Zastávky, nebo přímá trasa?

Pokud je to možné, začněte svou dovolenou tím, že cesta je její součástí. Vyberte po cestě zajímavá místa, kde můžete zastavit a dopřát sobě i dětem malou přestávku. V opačném případě, tedy pokud vám jde spíše o to, abyste se co nejdříve dostali do cíle, nebo pokud na cestě není nic moc k vidění, vyberte co nejpřímější trasu, abyste čas strávený v autě minimalizovali. Vždy rovněž počítejte s dostatečnou časovou rezervou na cestu do cíle. Nikdy nevíte, kdy se stane něco neočekávaného.

Jízda v noci, nebo přes den?

Nevíte, kdy se vydat na cestu? Noc i den mají své výhody. Někteří rodiče si myslí, že jízda v noci je tou nejlepší volbou, protože silnice jsou klidnější, děti budou s větší pravděpodobností během cesty spát a v cíli se probudí odpočaté a svěží. Jiní dávají přednost cestování přes den, kdy jsou všichni čilejší. Ať už vyrazíte kdykoli, je důležité děti obléknout do pohodlného oblečení, u kterého rovněž nebude vadit, že si ho případně ušpiní.

Rozesmátá rodina v autě.
zdroj: freepik.com

Zavazadla

Jednou z nejlepších věcí na cestě na dovolenou vlastním autem je to, že si s sebou můžete vzít více věcí. Nicméně při balení auta to nepřehánějte. Zavazadla by se měla vejít do zavazadlového prostoru nebo na střešní nosič, neměla by se ukládat na zadní sedadla, kde by jednak okupovala prostor, který by děti mohly využít, a menší děti by mohla též zbytečně rozptylovat.

Občerstvení a užitečné věci na cestu

Rodiče vědí, že hlad může udeřit kdykoli, proto se na to připravte. Pokud se vám nechce jíst v restauracích nebo na dálničních odpočívadlech, připravte si jednoduchý balíček, například v podobě sendviče.

Hlad mezi zastávkami na oběd či večeři zaženete tím, že na cestu vezmete dostatek svačin. Pokud možno vybírejte věci, které nepředstavují velké riziko znečištění pro interiér vašeho auta. Vezměte s sebou samozřejmě také dostatek nápojů. Co dalšího by se vám při cestování s dětmi mohlo hodit?

  • sáčky a pytlíky pro případ nevolnosti
  • deka na přikrytí a polštář
  • vlhčené ubrousky na „ulepkané“ ruce od svačiny
  • „koš“ na odpadky, které během cesty děti vytvoří
  • utěrka z mikrovlákna pro případ rozlití tekutiny
  • míč nebo fisbee na unavení dětí během zastávek

Zábava na cestách

Během několik hodin trvající cesty je nutné poskytnout dětem nějakou zábavu, samozřejmě v závislosti na jejich věku. Možnost mohou představovat:

  • tablety a další elektronika – ať už slouží k hraní her, sledování filmů nebo seriálů, elektronika je často jedním z nejlepších způsobů, jak děti na zadním sedadle zabavit. Jen nezapomeňte na nabíječky a dostatek sluchátek pro všechny.
  • knížky – ačkoli mnoho rodičů by před elektronikou dalo přednost knížkám, nezapomeňte na to, že čtení během jízdy často vyvolává pocit nevolnosti. Pokud víte, že vaše děti podobným problémem netrpí, jsou ale knihy i audioknihy skvělou možností.
  • hračky – menším dětem samozřejmě nezapomeňte zabalit jejich oblíbené hračky, ať již jde o plyšáky, panenky či autíčka. Další možností jsou též pastelky a blok.

V neposlední řadě může rodič, který neřídí, vymýšlet během cesty pro děti také zajímavé kvízy nebo s nimi hrát různé hry, například slovní fotbal, kdo jsem, vše, co vidím či hádání písniček.

Zdroj: fullsuitcase.com, momlovesbest.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu