Budoucnost rychlého občerstvení do automobilu. Jde to i bez oken a obsluhy

Podle dostupných informací měl sektor rychlého občerstvení za minulý pandemický rok vydělat přibližně 240 miliard dolarů, což je propad oproti roku předchozímu a jasný důkaz, že se koronavirus podepsal i na tomto sektoru. Ovšem dopady zde nejsou tak markantní jako v případě klasických restaurací. Jedním z důvodů jsou výdejní okénka.

Bez pozdravu

Právě ty vedly společnost Border Foods k myšlence vytvořit moderní pobočku 21. století, která ve jménu pandemických opatření při nakupování jídla do vozu zcela potírá jakýkoliv kontakt mezi člověkem a obsluhou.

Její návrh přináší pohled na moderní pobočku franšízy Taco Bell, která je schopná obsloužit hned několik automobilů najednou. Automobily v tomto případě přijíždí ke speciálním výdejním boxům, ze kterých si vyzvedávají předem objednané a připravení jídlo. Zcela bez jakéhokoliv kontaktu s obsluhou.

Foto: Border Foods

Veškerá příprava pokrmů se totiž odehrává o patro výš a speciálním výtahovým systémem se objednávky posílají dolů k řidičům. Návrh i přesto počítá také se starým dobrým způsobem objednávání jídla, a proto je zde stále jedno okénko, ve kterém se řidič úsměvu od obsluhy dočká.

Již v květnu

Pracovat v takové pobočce by mělo být příjemné i pro samotné kuchaře, protože jim nikdo nekouká pod ruce a mají klid. Je ovšem otázkou, do jaké míry podobné způsoby konzumace potravin dělají z tohoto aktu pouhý proces doplnění energie a vzdalují jej od sociálního rozměru, ve kterém se sejde více lidí a v klidu využijí jídla k vzájemné konverzaci.

Společnost by chtěla tento netradiční fast food postavit na předměstí Minneapolis. I přesto, že se to na první pohled zdá jako výstřel slepými, ve skutečnosti se realizace návrhu vážně zvažuje a pokud bude vše schváleno, měla by výstavba začít již v květnu tohoto roku.

Zdroj: Core77, Border Foods

Autor: Jan Černý
ZAVŘÍT