Německá automobilka Volkswagen vyrábí vynikající uzeniny už od roku 1973. Nepředstavujte si ale, že kvůli tomu má speciální továrnu, protože se párky a další pochutiny vyrábí přímo v centrále společnosti ve Wolfsburgu. Výrobky jsou prodávány hned v šesti německých továrnách a také externě v supermarketech. Na fotbalových zápasech jsou párky rozdávány zákazníkům Volkswagenu.
Značka vyrábí více uzenin než automobilů
To je poněkud překvapivý fakt, protože byste určitě neřekli, že automobilová továrna bude vyrábět mnohem více uzenin, než aut. V roce 2018 bylo vyrobeny přibližně 6,81 milionů klobás, což bohatě postačuje pro spotřebu mnoha tisíc obyvatel i zaměstnanců automobilky. Mimo uzenin produkuje Volkswagen i vlastní kečup, který je prodáván společně s párky a dalšími pochutinami.
Kdo uzeniny vyrábí?
O produkci vynikajících klobás se přímo v továrně ve Wolfsburgu stará tým 30 lidí. Samotná klobása je pak vyráběna ve dvou velikostech, první o délce přibližně 13 centimetrů a druhá o délce 25 centimetrů. Stejně jako u automobilů dbá i u uzenin Volkswagen na kvalitu výrobu. Proto je na výrobu klobás používáno pouze kvalitní vepřové maso, které je do továrny dodáváno třikrát týdně.
Maso do klobás je upravené
Do vynikajících německých klobás však nemůžete dát vepřové maso bez jakýchkoliv úprav. Všechen přebytečný tuk je odstraněn, takže je v klobáse pouhých 20 % tuku. To je výrazně nižší množství, protože u normálních klobás se obsah tuku pohybuje na hranici 35 procent. Vepřové maso je rozemleto a smícháno s tajnou směsí koření. Zajímavost je originální střívko s logem automobilky Volkswagen.
Pokud budete mít štěstí, můžete ve větším německém obchodě narazit i na klobásy od Volkswagenu. Jakmile se vám to poštěstí, neváhejte, a pár si jich kupte. Určitě vám budou chutnat.