Slavná Invelt rally Pačejov o víkendu odstartovala! Koho jste zde mohli vidět?

Na letošním ročníku Invelt rally Pačejov se objevil nejen Henning Solberg, ale také Jimmy McRae. Právě tito dva legendární závodníci světového kalibru pozvedli úroveň této akce ještě o stupeň nahoru. I když se neprali o nejvyšší příčky, závodili se ctí a snažili se co nejvíce bavit diváky. Ti díky nim získají naprosto jedinečný zážitek.

Invelt rally již po čtyřicáté

Již tradičně se na konci července konalo Invelt rally Pačejov, které však letos slaví velmi významné jubileum. Jede se totiž již po čtyřicáté, to ji dělá jednou z nejstarších automobilových soutěží v České republice. Toto významné výročí bylo oslavováno nejen bohatým doprovodným programem, ale také významnými hvězdami rally sportu.

Majitel společnosti Invelt letos pozval dvě světoznámá jména, která se jednoznačně řadí k legendám tohoto sportu. Jak už bylo řečeno, letošního ročníku zúčastnili Henning Solberg a Jimmy McRae. Pojďme si je oba blíže představit.

Kdo je Jimmy McRae?

Skotská legenda, pětinásobný mistr Velké Británie a otec světově proslulého Colina McRae. Všechny tyto výrazy vyskytují muže, kterému je již sedmdesát pět let. I v tomto věku patří mezi velmi aktivní závodní jezdce, sice již nesoutěží v nejrychlejších kategoriích, ale i v historických automobilech baví diváky jedinečným jízdním stylem. K rally se dostal poměrně pozdě, neboť ho v mládí zajímaly více motorky a motokros.

V 31 letech začal poprvé závodit s vlastním Fordem Cortina Mk1, poté během probíhající kariéry působil hned v několika továrních týmech, kde zaznamenal mnoho úspěchů. Vrcholu dosáhl v týmu Rothmans s vozem Opel Manta 400. Právě s tímto automobilem jel Jimmy McRae jako předjezdec Invelt rally Pačejov. Jeho navigátorem je Kateřina Janovská.

Kdo je Henning Solberg?

Pravděpodobněji budete znát jeho bratra, Peter Solberg je totiž mistrem světa v rally, kde dlouhá léta sváděl souboje s žijící legendou, Sebastianem Loebem. Následně se stal Peter také mistrem světa v rallycrosu, kde oba bratři začínali. Samotný Henning vyhrál pětkrát mistrovství Norska, což jistě není zanedbatelný úspěch. Na tratích mistrovství světa se mu však nikdy tolik nedařilo.

Na přelomu tisíciletí byl Henning na domácích tratích doslova nezastavitelný. Následně se přesunul na pole světové, kde vystřídal hned několik závodních vozů a továrních týmů. Hlavním poznávacím znamením jsou oranžové vozy, díky kterým jej zajisté poznáte. Jeho navigátorkou je samotná manželka, Maud Solberg, která je mimochodem matkou Pontuse Tinemanda.

Koho dalšího viděli diváci v závodních vozech?

Pochopitelně nesmíme zapomenout na legendu české mistráku, Václava Pecha. Ten tradičně spolupracoval s navigátorem Petrem Uhlem, avšak v netradičním voze. Osedlali neobvyklý rally speciál, a to Porsche 911 GT3, který mnohem častěji uvidíte na okruzích. Pech však jezdí za Invelt rally tým, takže to pro něj je doslova domácí závod. Jeho stálým vozem je totiž Ford Fiesta R5, se kterým jel již několikrát zmiňovaný Henning Solberg.

Velkým lákadlem byla kategorie historických vozů, ve které se představili jak Jimmy McRae, tak také jediný český pilot závodící ve formuli 1, Tomáš Enge. Ten utvořil tradiční posádku se svou sestrou Lucií. I když jeho doménou byly vždy okruhy, Na tratích rally se nikdy nenechal zahanbit.

Letošní ročník Invelt rally Pačejov je již za námi. Ovšem již nyní se pilně pracuje na ročníku nadcházejícím. Na konci června si tak nic neplánujte a navštivte tuto nezapomenutelnou automobilovou akci.

Autor: Martin Liška
zavřít reklamu