Aktualizováno: WRC ukončuje sezónu posledním závodem v Austrálii

AKTUALIZOVÁNO: Australská Rally byla kvůli rozhsáhlým požárům, které sužují oblasti Nového Jižního Walesu zrušena. Tamní oblast zažívá jedny z nejhorších požárů v historii, což vedlo vládu k vyhlášení stavu nouze. To tedy znamená, že vítězem mezi značkami se stává Hyundai Shell Mobis World Rally Team před druhým Toyota Gazoo Racing World Rally Team.

O nadcházejícím víkendu se světová špička v závodech rally shromáždí v australském Novém Walesu, kde se koná poslední podnik letošní sezóny WRC. O jezdeckém titulu je rozhodnuto, avšak o tom, kdo bude vicemistr světa, a která značka získá titul mezi konstruktéry, stále ještě není jasno.

Startovní listina je opravdu nabitá

Organizátoři soutěže již před časem potvrdili oficiální startovní listinu, která čítá neuvěřitelných 86 posádek. Z 16 světových zemí přijede opravdu to nejlepší, včetně novopečeného mistra světa Otta Tänaka. Pochopitelně na australské rally nebude chybět kompletní světová špička, do které bezpochyby patří devítinásobný mistr světa Sebastian Loeb nebo Sebastian Ogier a Thierry Neuville.

Jaké rychlostní zkoušky na jezdce čekají?

Pořadatelé australské rally se letošní rok opravdu snažili. Původně bylo v plánu přes 1000 kilometrů včetně přejezdů. To znamenalo téměř 325 ostrých kilometrů rozdělených do 25 rychlostních zkoušek. Kvůli požárům v Novém Walesu však musela být soutěž zkrácena zejména z bezpečnostních důvodů. Nově se tak budou muset osádky popasovat s necelými 100 měřenými kilometry v 19 úsecích. Většinou se jedná o kombinace rychlostních zkoušek z nezasažených oblastí. Ve vzduchu je také otázka udělení pouze třetinových bodů do šampionátu jezdců a značek.

Kdo získá titul mezi automobilkami?

I když pohár pro mistra světa zná svého majitele, pohár konstruktérů stále ještě není rozhodnut. Čeká nás lítý boj mezi Toyotou a Hyundaiem. Hlavními tahouny budou samozřejmě Ott Tänak a Thierry Neuville, jejichž souboj by mohl být velice pikantním. Nejenom, že má Hyundai aktuálně náskok celých 18 bodů na Toyotu, ale také proto, že oba zmínění dravci budou od příští sezóny týmovými kolegy. Bude proto zajímavé sledovat, kdo si získá potřebný respekt a větší sebevědomí pro zimní přestávku.

Koho při australské rally sledovat?

Mimo již několikrát zmíněného novopečeného mistra světa nesmíme zapomenout ani na toho šestinásobného, tedy Sebastiena Ogiera. Tomu se sice v posledních závodech tolik nedařilo, ovšem stále má šanci stát se vicemistrem světa pro sezónu 2019. Thierry Neuville mu tento plán jistě znepříjemní, a proto se dá očekávat souboj na ostří nože a přetahování o každou vyhranou rychlostní zkoušku.

Na koho se zvlášť zaměřit?

Zapomenout nesmíme ani na novozélandského soutěžáka, který se vrací po téměř 12 měsících. Hayden Paddon je mladý jezdec, který čas od času dostane šanci svést se v nadupaném WRC speciálu a nutno podotknout, že si nevede vůbec špatně. V předcházejících letech tu byl pátý, čtvrtý, třetí a vloni druhý. Bylo by proto velice zajímavé, kdyby se mu jeho snahu podařilo přetavit v první vítězství ve vrcholné kategorii. Na své téměř domácí rally se určitě bude snažit ze všech sil. Navíc může pomoci automobilce Hyundai k titulu.

Na víkend si nic neplánujte, neboť australská rally bude více než zajímavá.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu