Co vám hrozí za jízdu bez platné STK?

Všichni nejsme dokonalí, a proto se může snadno stát, že na STK zapomenete. Zvlášť pokud se nacházíte ve složitějším období. Pokud se ovšem vydáte na pozemní komunikace s vozidlem, které neabsolvovalo technickou kontrolu, riskujete pokutu až několik milionů korun. I když bude vaše auto zbrusu nové, musíte STK absolvovat.

Jak často na STK?

Tuzemská legislativa je v tomto ohledu naštěstí dost jasná a vcelku nekompromisní. Zákon nařizuje řidičům absolvovat státní technickou kontrolu každé 2 roky. V případě pořízení nového vozu se tato lhůta posouvá na 4 roky od první registrace. Neexistuje zde tedy prostor pro žádné kličky, což je rozhodně dobře.

Policisté mě chytili, ale moje vozidlo nijak neohrožuje provoz

Jestliže vás zastaví hlídka Policie ČR, nepochybně se na letmou kontrolu platnosti STK zaměří. Máte pouze dvě možnosti, jak z této situace vyjít. První je doufat ve vstřícnost policisty, který vám doporučí, abyste přestupek co nejrychleji napravili. Avšak nesmíte mít STK přetaženou o půl roku. V takovém případě vás čeká pokuta až 2000 korun a odebrání pár bodů.

Policisté mě zastavili ve vozidle se špatným technickým stavem

Pokud se budete účastnit provozu na pozemních komunikacích s automobilem ve stavu ohrožujícím bezpečnost ostatních řidičů, bude váš postih o dost horší. Výše pokuty může dosahovat až 10 000 korun a k tomu budete ještě zbaveni řidičského oprávnění na 6 až 12 měsíců. Policie navíc může zakázat další jízdu a nařídit odtah, který pochopitelně zaplatíte vy. Jízda bez platné STK se vám tedy může pěkně prodražit.

Zavinil jsem autonehodu s vozidlem bez platné STK

Tato varianta je ta nejhorší, která vás může potkat, neboť se kvůli ní můžete dostat do akutní finanční tísně. Jestliže se prokáže, že příčinou nehody byl právě špatný technický stav vašeho vozidla, máte velký problém. Pojišťovna vám sice zaplatí náhradu škody, ovšem neprodleně ji bude vymáhat zpět. Můžete se tak velice snadno a rychle ocitnout v milionových dluzích, ze kterých vám jen tak někdo nepomůže.

Kde zjistím platnost STK?

Stačí se podívat na zadní poznávací značku vašeho automobilu, kde se nachází červená samolepka s dalším termínem kontroly technického stavu. Datum je pouze orientační, a proto byste se do kontrolního střediska měli vydat alespoň s měsíčním předstihem. Pokud chcete znát přesný datum, stačí se podívat do velkého technického průkazu, kde jsou na přední straně v dolní části zaznamenány všechny absolvované prohlídky.

Jízda bez platného STK se rozhodně nevyplatí. Cena státní technické kontroly není nijak likvidační, běžně se pohybuje okolo 1000 korun. Raději zaplaťte pár stovek za STK než desítky tisíc na pokutách či náhradách škody pro pojišťovnu.

Autor: Martin Liška
zavřít reklamu