Mám starou Škodu 120. Je to už veterán?

Status veterána poskytuje danému konkrétnímu vozidlu určité výhody, které rozhodně stojí za řeč. Nejprve ale musí proběhnout dosti složitý administrativní proces, při němž absolvujete několik technických kontrol. Pracovníci příslušného orgánu totiž musí potvrdit, že vozidlo je v takřka původním stavu a může se proto o status veterána ucházet.

Od kdy se Škoda 120 vyráběla?

Vozidlo se může ucházet o status veterána, uběhlo-li od data jeho výroby více než 30 let. A právě na konci této lhůty se nachází legendární stodvacítka, která z linek v Mladé Boleslavi sjížděla mezi lety 1976 a 1990. Ještě před pár lety jste ji mohli potkat na tuzemských komunikacích zcela běžně, ovšem dnes se jedná spíše o výjimky. Jejich majitelé jsou často starší občané, kteří si stodvacítku pořídili jako nový kus z Mototechny. A na stará kolena ji nechtějí vyměnit na nic modernějšího.

Je tedy Škoda 120 veteránem?

Sami si asi dokážete spočítat, že prakticky všechny verze by se již mohly ucházet o status veterána. Jedná se například o verzi Garde, tedy odvozeného kupé ze Škody 110 R, která se vyráběla mezi lety 1981 až 1984. Automobiloví příznivci jsou si toho samozřejmě vědomi, a proto cena Škody Garde neustále stoupá. Do karet jí hraje i relativně málo slušně zachovaných kusů. Veteránem už je ale i obyčejná stodvacítka verze L, jež se vyráběla v letech 1976 až 1989 a stala se tak základem pro mnoho lepších výbavových variant.

Vyplatí se do veteránů investovat?

Pokud se trochu zajímáte o finance, pak jistě víte, že automobiloví veteráni si dokáží svou hodnotu bez problémů udržet. Staré Škody 120 se proto rozhodně nezbavujte, zvlášť je-li ve slušném a hlavně provozuschopném stavu. Za pár let může mít totiž až dvojnásobnou hodnotu. Vyplatí se investovat spíše do raritnějších verzí, například Garde nebo Rapid, kterých bylo vyrobeno daleko méně než například varianty 120 L.

Odpověď na jednoduchou otázku je tedy ano. Jestliže máte v garáži starou Škodu 120 v jakékoliv verzi, s největší pravděpodobností si již můžete požádat o status veterána a čerpat nabízené benefity.

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu