Nejhorší věci, které vám může spolujezdec v autě udělat

Asi se všichni shodneme na tom, že každý řidič má určité projevy špatného chování. Nikdo totiž není dokonalý. Každopádně si nyní společně potvrdíme, že nevhodnými činnostmi se může projevovat nejen řidič motorového vozidla, ale i jeho spolujezdec.

Nohy na palubní desce

Zejména v letním období se nešvar pokládání nohou na palubní desku velmi rozšířil. Při dlouhých cestách bez zastávek si spolujezdec často odloží končetiny nahoru směrem k čelnímu sklu. Nejen, že tím riskujete své zdraví, neboť při dopravní nehodě byste o nohy velmi pravděpodobně přišli, ale můžete omezit také řidiče. Snadno totiž dojde k omezení výhledu dopředu a ke ztrátě pozornosti.

Nepoužití bezpečnostního pásu

Všichni určitě dobře víte, že jízda s nezapnutým bezpečnostním pásem je tvrdě stíhána. Často dostanete pokutu nejen vy, ale také řidič vozidla, neboť ten je v okamžiku jízdy zodpovědný za bezpečnost své posádky. Druhým zásadním důvodem je samozřejmě ochrana vašeho zdraví. V případě nehody totiž budete vystaveni enormním silám a bez bezpečnostního pásu je velmi pravděpodobně nezvládnete.

Špatné navigování

Úlohou spolujezdce je často udávání směru, neboli navigování. Pokud budete řidiči vedle vás neustále dávat špatné pokyny kam jet, dříve či později jej vaše chování naštve. V takovém případě se připravte na haldu sprostých slov. Přitom by stačilo jasně a zřetelně popisovat směr kam jedete. Rozhodně se neomezujte pouze na slova rovně nebo doleva, ale snažte se z mapy vyčíst co nejvíce informací, které by řidiči mohly při jízdě pomoci.

Změna nastavení teploty

Sami jste tu situaci asi zažili, ať už z pozice řidiče nebo z pozice spolujezdce. Pokud nesedíte za volantem, tak se jednoduše nestarejte o hlasitost rádia nebo o nastavení topení. Všechny tyto činnosti ponechejte na řidiči, neboť právě on potřebuje mít k řízení prvotřídní komfort. Jestliže přesto chcete s nastavením manipulovat, nejprve se ho zeptejte a až následně můžete konkrétní hodnotu změnit.

Zkuste se vyvarovat špatného chování, kterým pouze otravujete řidiče. Chovejte se rozumně a dbejte řidičových pokynů, neboť on za vás má v danou chvíli plnou odpovědnost.

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu