Hyundai napočítal celkem 36 750 stylů řízení auta

Korejská automobilka před pár dny uveřejnila výsledky svého zajímavého experimentu, při kterém se podařilo prokázat skoro 37 tisíc různých stylů řízení automobilu. Hyundai se dotázal více než 2 tisíc britských motoristů ohledně jejich návyků za volantem, názoru na vozidla poháněná alternativními palivy a v neposlední řadě také na pochybnosti o elektrických automobilech.

Jaké styly jsou mezi řidiči nejčastější?

Skoro 30 % dotazovaných uvedlo, že se za volantem cítí velice sebejistě a mají v sebe sama velkou důvěru. Na tom samozřejmě není nic špatného až do okamžiku, kdy se tato míra převalí v egoistické chování, které je ostatním motoristům velice nebezpečné. Dalších 24 % řidičů si pak počíná rozumně a 19 procent anglických šoférů se chová klidně. Ovšem celých 14 % dotazovaných uvedlo, že jsou při řízení velmi nervózní.

 

Jsou klidnější muži nebo ženy?

Tento parametr vychází lépe pro mužskou část řidičského spektra ve Velké Británii. Zatímco 31 procent mužů se za volantem cítí klidně, celá jedna čtvrtina žen se při řízení cítí velmi nervózně. Respondenti také uvedli, že prakticky nikdy netroubili na ostatní řidiče. Ne nadarmo se totiž říká, že kdo troubí, nemá odhad pro situaci. Dvě pětiny šoférů pak záměrně zpomalují, aby pustili autobusy nebo odbočující řidiče do svého pruhu, což je velice chvályhodné.

Co všechno může ovlivnit váš styl řízení?

O faktorech ovlivňujících styl řízení bychom se mohli bavit prakticky nekonečně dlouho. My se však podíváme na ty nejzásadnější, kterými bezpochyby jsou technické znalosti i dovednosti samotného řízení a zkušenosti, jež souvisí s věkem řidiče. Překvapivý dopad na styl jízdy má i poslouchaná hudba, protože výzkum ukázal, že při poslechu klidnější a pohodovější muziky nebudete přehnaně nervózní, ani agresivní. Jestliže jste tedy už nyní za volantem nervózní, pak si rozhodně nepouštějte metal nebo podobné žánry.

Za 20 let se očekává, že budeme ve městech jezdit v bezemisních automobilech. Bude zajímavé sledovat, jak se postupem času bude měnit náš řidičský styl v závislosti na dostupných vozidlech a okolních podmínkách.

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu