Vyplatí se nákup ojetého elektromobilu?

Pokud patříte mezi příznivce ekologického způsobu dopravy nebo jste zkrátka fascinování technologií elektromobilů, tak jistě uvažujete o nákupu jednoho z těchto vozů. I když jsou některé jejich výhody nesporné, jejich hlavní nevýhodou je vysoká pořizovací cena, na kterou drtivá většina běžných obyvatel nedosáhne. Řešením pro ně není ani leasing, neboť by se zbytečně zadlužili.

Mohu pořízením ojetého elektromobilu uešetřit peníze?

Hlavním důvodem, proč byste měli spíše přemýšlet o koupi ojetého elektromobilu je ušetření velké částky základní pořizovací ceny. Například Nissan Leaf stojí jako nový kolem jednoho milionu korun českých, ovšem za model z roku 2015 zaplatíte částku pohybující se na hranici 300 tisíc Kč. Automobil navíc není v nikterak špatné kondici. Disponuje malým nájezdem, je v dobrém technickém stavu a jeho baterie ještě nejsou na pokraji životnosti, takže může ujet garantovanou vzdálenost.

Limitujícím faktorem jsou ovšem baterie

Starší elektromobil má ovšem i jednu dost obrovskou nevýhodu, a tou jsou starší technologie, týkající se zvláště rekuperace energie a kapacity baterií. I když se 4 roky mohou zdát jako nicotný rozdíl, tak nejnovější model Nissan Leaf disponuje oproti svému předchůdci mnohokrát vyšším dojezdem. Navíc se nedá očekávat, že by staré akumulátory zůstaly ve vynikající kondici dlouhou dobu, jejich kapacita se pravděpodobně bude snižovat.

Bateriím věnujte zvláštní pozornost

Zvláště u ojetých a starších elektromobilů nemají akumulátory dostatečnou kapacitu a mnohdy navíc trpěly i nesprávným zacházením jejich majitelů. Neustálé vybíjení a nabíjení nepochybně snížilo dojezd elektromobilu. Mohlo se také stát, že jsou baterie poškozené přebíjením. Právě starší automobily na elektřinu se musely nabíjet každou noc, abyste s nimi mohli vyjet druhý den do práce. Abyste si ověřili, jak špatně nebo dobře je na tom váš vůz, podívejte se na internetové stránky. Zde si přesně vyhledáte garantovaný dojezd vašeho konkrétního elektromobilu.

Proč si elektromobil vlastně kupujete?

Při přemýšlení o nákupu ojetého elektromobilu si také musíte uvědomit, k jakému účelu jej vlastně budete používat. Pokud chcete takový vůz používat jako plnohodnotnou náhradu vozu s konvenčním pohonem, tak na takovou představu můžete rovnou zapomenout, neboť ojetý elektromobil nedisponuje dostatečným dojezdem. Jestliže ovšem dojíždíte do práce do velkoměsta a nechcete ho zatěžovat dalšími uhlíkovými emisemi, pak je ojetý elektromobil správnou volbou. Denní nájezd do 100 km už nebude takovým problémem a navíc jej můžete přes noc nabíjet.

Na co si dát při nákupu pozor?

Obdobně jako u každého automobilu, tak i u elektromobilu byste si měli dát pozor na kondici pohonné jednotky, tedy akumulátorů a elektromotoru. Právě v těchto oblastech se může skrývat mnoho vad, které by vás následně mohly stát velké peníze. Na nákup si s sebou vezměte odborníka v této oblasti, jenž odhalí veškeré nesrovnalosti ještě před zakoupením elektromobilu. Svou pozornost zaměřte i na pravost dokladů, jestli oficiální průkazy a servisní historie patří skutečně danému vozidlu, což jednoduše zkontrolujete podle výrobního čísla.

Na jednorázové dojíždění vám určitě bude ojetý elektromobil stačit. Pokud budete mít štěstí a narazíte na pěkný vůz v dobrém stavu, může vám sloužit ještě hezkých pár let.

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu