Tesla Cybertruck vyhrála cenu za nejunikátnější design

Již od svého představení byla Tesla Cybertruck terčem posměchu a úšklebků ze všech koutů automobilového světa. Nenašel se prakticky nikdo, kdo by jeho dosti jedinečný design ocenil. To se ovšem s novým rokem 2020 změnilo. A to proto, že renomovaný automobilový magazín vyhodnotil právě tento vůz jako nejlepší koncept uplynulého roku. Takové ocenění pochopitelně otvírá ještě další příležitosti pro kontroverze.

Jak na to magazín přišel?

Myšlenkové pochody redaktorů automobilového magazínu byly velice jednoduché. Usoudili totiž, že je Tesla Cybertruck tak extravagantním a unikátním vozem, že ji prostě musí udělit cenu Nejlepší koncept roku 2019. Ze začátku se přitom tento automobil stával terčem kritiky, hlavně kvůli ostře řezaným hranatým tvarům, které se do dnešní doby rozhodně nehodí. Pokud se totiž podíváte na konkurenční designéry, tak se všichni snaží udělat auto čistší, hezčí a oblejší.

Bude se Cybertruck prodávat?

Oficiální prodej ještě nezapočal a na Teslu Cybertruck už je nyní evidováno kolem čtvrt milionu rezervací, což je rozhodně úctyhodné číslo. Někteří experti pak prezentují zajímavé myšlenky ohledně designu tohoto vozu, nad kterými se rozhodně musíme zamyslet. Tento pick-up se totiž objevil na přelomu nového desetiletí, a proto je možné, že nastíní nový designérský směr pro všechny automobily do příštích let. Urbanizace a globalizace je totiž v plném proudu, čemuž odpovídají i ostré a hrubé tvary Tesly Cybertruck.

Názory se ale liší

Někteří designéři dokonce vzhled Cybertrucku kvitují s tím, že je jeho vzezření nadčasové a drtivá většina dnešních lidí nedokáže ocenit hodnotu jeho ostře řezaných hran. Je totiž pravdou, že na prvních skicách vypadala tato Tesla spíše jako vesmírná loď s kosmu, než připravovaný plně elektrický pick-up. Sami si můžete udělat názor na vzhled Tesly Cybertruck. Pravdou ovšem je, že sto lidí má sto chutí, a proto se jednoduše někomu líbit může a někomu nemusí.

Cybertruck je i relativně praktické auto

Mimo extravagantního vzhledu a plně elektrického pohonu nabízí Tesla Cybertruck i mnoho praktických a technických vychytávek, kterými si získává především odbornou veřejnost. Jde například o adaptivní odpružení, pomocí něhož by mělo být skládání a nakládání jakéhokoliv nákladu doslova hračkou. Klíčovou vlastností bude i dobrá průchodnost terénem, kterou zaručuje především velká světlá výška a velký výkon elektromotoru.

Jaká další Tesla získala řadu ocenění?

S nadsázkou bychom mohli říci, že automobilka Tesla je na podobná ocenění už tak trochu zvyklá. Jejich nadčasové a velice futuristické koncepty totiž už nějaký ten pátek baví automobilovou veřejnost. Například Model 3 získal v době svého vzniku také mnoho inovativních cen, což mu nepochybně pomohlo i v prodejních číslech. Obdobný postup se dá očekávat i u zmíněného pick-upu, který už je nyní velice populární zejména u celebrit.

Tesla Cybertruck bude k dispozici hned v několika variantách, jejichž startovací cena se bude pohybovat těsně nad hranicí jednoho a půl milionu korun. Je ovšem otázkou, zda se stane tento automobil plnohodnotným dopravním prostředkem nebo z něj bude jenom módní ikona pro vybranou společnost. Na odpověď si bohužel budeme muset pár měsíců počkat.

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu