Co potřebujete vědět o konceptu Porsche Vision GT?

Ihned na začátek našeho povídání musíme na pravou míru uvést, že Porsche Vision GT není konceptem chystaného závodního vozu. Po mnoha letech absence, kdy se tato německá automobilka objevovala v závodních hrách velice zřídka, došlo v posledních týdnech k velkému průlomu. Porsche se opět objeví v sérii Grand Tourismo. Takže se budou moci hráči posadit za volant různých virtuálních závodních bestií a nikdy nevyrobených konceptů.

Kde se Vision GT vzalo?

Již minulý rok bylo oznámeno, že Porsche přidá do herní série Grand Tourismo několik svých vozů, aby byl ještě posílen herní zážitek jednotlivých nadšenců do závodění. Hráči se tak mohou těšit nejenom na elektrický sporťák trhající rekordy Porsche Taycan, ale také na legendární koncept 917ctky. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na Vision GT. Vlastníci hry Grand Tourismo tak jako jedni z mála na světě pocítí zážitek ze svezení v opravdu brutálním závodním stroji.

Bude Vision GT existovat i v reálném světě?

Automobilové fanoušky musíme bohužel zklamat. Porsche Vision GT je sice nádherné auto, ale zůstane navždy skryto pouze v pixelovém světě hry Grand Tourismo. Jde totiž o výplod vývojářské a konstruktérské fantazie, byť nutno poznamenat, že velice povedený. Auto na první pohled připomíná legendární prototypy Porsche 956, na které byl ovšem naroubován nos a kokpit posledního prototypu ze Stuttgartu, tedy 919 Hybrid. Samozřejmě je celý vůz k dispozici v nádherných továrních barvách DMG MORI. Zde se prototypy LM1 Porsche proháněly po světoznámé trati La Sarthe při závodu 24 hodin Le Mans.

Co bylo pravou předlohou pro Vision GT?

Porsche Taycan a 917 Concept budou bezpochyby velice zajímavé vozy, ovšem největší očekávání jsou právě od Vision GT. V září 2019 vydal oficiální YouTube kanál automobilky Porsche video, kde se pár nadšenců rozhodlo vytvořit moderní verzi legendárního Porsche 908. Do malého a soukromého projektu se zažrali hned 4 ryzí fanoušci Porsche, takže byli postupně schopni vytvořit nejen návrh exteriéru, ale také interiéru. Ba co víc, díky jejich vytrvalosti a podpoře samotné automobilky byli schopni vytvořit i reálný 3D model, byť je ve zmenšeném měřítku. A právě tento vůz, nebo chcete-li projekt, by měl být opravdovou reálnou předlohou pro Porsche Vision GT ve hře Grand Tourismo.

Jak se koncept oficiálně jmenuje?

Koncept, který vytvořil mezinárodní tým konstruktérů a designérů v Šanghaji, vznikl originálním slepením Porsche 908 LH a Porsche 918. Členové týmu dokonce strávili několik hodin v garáži s druhým zmiňovaným vozem, aby si lépe zapamatovali jeho křivky. Sami se můžete na vlastní oči přesvědčit, že vytvořený vůz vypadá opravdu naprosto brilantně. Oficiální název je Porsche 908 – 04 a toto jméno posvětila i sama automobilka ze Stuttgartu.

I když bude Porsche Vision GT jenom virtuálním vozidlem v počítačové hře, i tak si můžete užít několik minut jeho řízení. Stačí si zakoupit hru Grand Tourismo, odpovídající set s volantem a pedály a vrhnout se například na trať La Sarthe.

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu