Co dělat, pokud se vám v autě vybije baterie?

Zákony schválnosti v dnešním světě fungují naprosto dokonale, to jistě všichni víme. Baterie se v autě pokaždé vybije v tom nejhorším možném okamžiku. Jakmile potřebujete jet ráno do práce nebo pokud se chystáte na dlouho chystaný výlet. Naštěstí nemusíte věšet hlavu, protože vybitá baterie není překážka, se kterou by si dnešní technologie nedokázala poradit. Pojďme se tedy společně podívat na několik užitečných rad, na něž byste si měli vzpomenout v případu vybité baterie.

Rozhlédněte se kolem sebe

První věc, která by napadla asi každého z vás, je začít hledat někoho ochotného se startovacími kabely. Samozřejmě to záleží na tom, kde se zrovna nacházíte. Pokud budete uprostřed plného sídliště, tak je velká pravděpodobnost, že vám někdo se startováním pomůže. Naopak budete-li se nacházet na zastrčeném odpočívadle u dálnice, je pouze malá šance, že vám někdo zastaví. Startování přes kabely pak není nic složitého. Jestliže si ale nejste jistí, nebojte se dotyčného zeptat. Není na tom nic špatného a je daleko lepší mít jeden hloupý dotaz, než vyzkratovat elektroinstalaci v obou vozidlech.

Zavolejte kamarádovi

V případě, že zůstanete viset s vybitou baterkou, můžete samozřejmě zavolat dobrému kamarádovi nebo rodinnému známému. Někteří sice nebudou rádi, že je brzo ráno vzbudíte, ovšem nikdy vás nenechají ve štychu. Nebojte se proto sáhnout do kapsy pro telefon, zalistovat v seznamu kontaktů a zavolat si pomoc. Požádejte je o poskytnutí startovacích kabelů, a pokud je mít nebudou, tak vás alespoň dovezou do civilizace. O auto se pak postará servisní služba, kterou si umí zavolat snad každý z vás.

Zavolejte si profesionály

Jízdní asistence je dnes velice oblíbenou součástí povinného ručení, protože jako řidič pak máte daleko větší jistotu, že nezůstanete viset nikde u okraje silnice. Pokud máte jízdní asistenci sjednanou, pak jednoduše zvedněte telefon a zavolejte si pomoc. Většina specializovaných společností vám zadarmo poskytne startovací kabely, díky nimž byste měli být schopni svou baterii oživit. Mechanik vám také pomůže s určením příčiny vybíjení baterie, tedy zda je špatný alternátor nebo zda už je baterie příliš stará a potřebuje vyměnit.

Nenechte svou baterii vybít!

Je sice dobré vědět, jak v krizové situaci nahodit baterii a dopřát jí energii potřebnou k životu, ale daleko důležitější je prevence. Měli byste se chovat tak, abyste akumulátor pod kapotou nenechali vybít. Existuje na to několik jednoduchých rad, které je také snadné dodržovat. Při nenastartovaném motoru nenechávejte zapnuté rádio a už vůbec ne světla. Oba tyto spotřebiče spotřebovávají obrovské množství elektřiny, což je pro baterii citelný výdaj. V zimě jezděte delší trasy, při kterých je alternátor schopen baterii alespoň trochu dobít. Pokud takovou možnost nemáte, jednoduše si pořiďte externí nabíječku, na kterou akumulátor každou noc umístěte.

V okamžiku vybití baterie rozhodně nezačněte panikařit. Řiďte se našimi radami a hlavně se o svou baterii přes zimu starejte. Ona se vám pak odmění skvělou výdrží.

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu